music_note music_note

Savoy JAZZFestissä maaliskuussa tarjolla huippujazzia - ota festarivieraat haltuun etukäteen levyjen kautta

Savoy JAZZFest 2023 Helsingissä Savoy-teatterissa 2.-5.3.2023Savoy JAZZFest 2023 Helsingissä Savoy-teatterissa 2.-5.3.2023

Savoy JAZZFest järjestetään Helsingissä maaliskuun 2023 alussa jo viidettä kertaa. Koko ohjelmistoa ei ole ilmoitettu vielä, mutta lauantaille 4.3. taiteellinen johtaja Kaisa Mäensivu on koonnut todella huippuluokan amerikkalaisen jazzin kattauksen. Tässä blogijutussa muutamia levyvinkkejä joiden kautta voi tutustua JAZZFesteille saapuviin artisteihin etukäteen.


Gerald Clayton White Cities

Lauantain ohjelmiston aloittaa pianisti Gerald Claytonin erittäin mielenkiintoinen White Cities -projekti joka on kunnianosoitus kuvataiteilija Charles Whitelle jonka afroamerikkalaisia teemoja ja merkkihenkilöitä kuvanneeseen taiteeseen ja persoonaan lähestytään sekä hänen taulujensa aiheiden että niiden kaupunkien kautta jossa hän vaikutti. White vaikutti Chicagossa, Los Angelesissa ja New Yorkissa ja näistä kaupungeista tulevat myös kokoonpanon soittajat - vibrafonisti Joel Ross, trumpetisti Marquis Hill, saksofonisti Logan Richardson ja kitaristi Jeff Parker

Kaikki kokoonpanon soittajat ovat merkittäviä bändien johtajia, joten tässä yksi suositeltu levy maistiaiseksi kultakin

Gerald Clayton White Cities Savoy JAZZFesteillä lauantaina 4.3. kello 17:30

Gerald Clayton - Happening: Live at the Village Vanguard

Kuulin itse Claytonista ehkä ensimmäistä kertaa kun hän soitti trumpetisti Ambrose Akinmusiren läpimurtolevyllä When The Heart Emerges Glistening vuonna 2011. Viime vuosikymmenillä Akinmusire osoittautui yhdeksi amerikkalaisen jazzin suurista suunnannäyttäjistä ja monilla New Yorkin skenestä tulevilla 2010-luvun loppupuolen levyillä kuullaan vahvasti Akinmusiren musiikin kaikuja. Näin myös Claytonin vuoden 2020 live-levyllä Happening: Live at the Village Vanguard joka oli ainakin minulle Claytonin siirtyminen leaderien raskaaseen sarjaan ensimmäisenä levytyksenä legendaariselle Blue Notelle. 

Joel Ross - Who Are You?

Vibrafonisti Joel Ross on näiltä tyylillisiltä apajilta viime vuosien lupaavimpia uusia tulokkaita ja Rossin kolme Blue Note -levyä ovat olleet vahvimmasta päästä osoituksia siitä, että klassikkolabel on yhä mukana uuden jazzin aallonharjalla. Rossin levyistä oma suosikkini on Who Are You? jonka nostin Jazzpossu-blogissani vuoden 2020 parhaaksi ulkomaiseksi jazzlevyksi. Rossin musiikki on herkkää, tunteikasta, kaunista ja paikoin myös intensiivistä - 2020-luvun amerikkalaista jazzia minusta parhaimmillaan - ja 27 vuotiaana vasta uransa alussa. 

Marquis Hill - New Gospel Revisited

Chicagosta tuleva trumpetisti Marquis Hill on ehkä vähän liiankin monipuolinen trumpetisti. Moni tuntee hänet yhteyksistä Chicagon alueen ikoniseksi suunnannäyttäjäksi muodostuneen Makaya McCravenin tekemisissä - McCravenin bändeissä Hill on nähty Suomessakin moneen otteeseen - ja omilla levyillään Hill usein tekee modernia fuusiomusiikkia hiphop ja neo-soul elementein, mutta hän on myös tarpeen tullen perinteisemmänkin tyylin jazztrumpetisti ja minulle mukava positiivinen yllätys oli hänen tämän vuoden livenä äänitetty levynsä New Gospel Revisited joka on tyylillisesti varsin lähellä yllä suositeltuja Claytonin ja Rossin levyjä ja Ross tässä myös mukana vibrafonissa. 

Logan Richardson - Shift

Suomalaista jazzia seuraavat saattavat muistaa saksofonisti Logan Richardsonin Teppo Mäkysen ja Antti Lötjösen kanssa tehdystä Dunstan EP:stä. Sittemmin Richardson on tehnyt yllättävää afrofuturistista musiikkia jossa erilaisia vaikutteita vilisee sen verran laajasti että kuulija hämmentyykin. Se on siinä mielessä harmillista, että Dunstan-levyn kanssa samoihin aikoihin 2016 ilmestynyt Shift oli moderni jazzhelmi jonka tyylistä musiikkia olisin kernaasti kuullut Richardsonilta enemmänkin, erityisesti Slow -biisi on jäänyt omaksi kestosuosikiksi. 

Jeff Parker - The New Breed

Kitaristi Jeff Parker vaikutti Chicagon musiikkipiireissä jo 90-luvulla. Hänet pitkään tunnettiin parhaiten ehkä post-rock bändi Tortoisesta, mutta myös Isotope 217 kokoonpanon The Unstable Molecule levystä vuodelta 1997 on tullut jazzdiggaripiireissä jonkunlainen aikakautensa kulttiklassikko. Vahvasti jazzlevyrintamalla Parkerin ura leaderina lähti uuteen nousuun vuonna 2016 The New Breed -levyllä joka on rento paketti hieman retroa ja vähän vinksahtanutta instrumentaali hiphopin suuntaan tähyilevää musiikkia jossa on jotakin valloittavan omaperäistä. Noteerasin levyn tuoreeltaan vuoden 2016 parhaiden ulkomaisten levyjen listalla sijalla 3

Dave Holland Trio with Kevin Eubanks and Eric Harland

Basisti Dave Holland on yksi legendaarisimmista vielä aktiivisista jazzbasisteista. Holland nousi jo uransa alussa suoraan jazzmaailman huipulle korvatessaan Miles Davisin bändissä Ron Carterin 60-luvun lopulla ja oli mukana Milesin bändissä murroksen vuodet kun sähköinen fuusio mullisti jazzin. Sittemmin Holland on julkaissut leaderina tai yhtenä leadereista kymmeniä levyjä ja ollut mukana ihailtavan monipuolisesti jazzin kehityksessä. Tässä viiden levyn poiminta Hollandin uralta.

 • Miles Davis - Filles de Kilimanjaro (1968)
  • Holland ja Chick Corea korvasivat Ron Carterin ja Herbie Hancockin Milesin bändissä 1968. Kaksien studiosessioiden materiaalia yhdistävällä Filles de Kilimanjarolla kuullaan puoliksi vanhaa kokoonpanoa ja puoliksi uutta - suuri jazzin murros on alkamassa.
 • Dave Holland - Conference of the Birds (1972)
  • Hollandin ensimmäinen oma levy Conference of the Birds vuodelta 1972 on yhä hänen "suuri klassikkonsa" - ja hyvästä syystä! Vaikka Holland oli läsnä fuusiojazzin synnyssä, hän suuntautui kuitenkin enemmän akustiseen jazziin ja 70-luvulla erityisesti free jazziin ja Conference of the Birds on suuria free jazzin 70-luvun alun klassikoita. Puhaltimissa Sam Rivers ja Anthony Braxton joka oli 70-luvulla yksi Hollandin keskeinen yhteistyökumppani, 
 • Kenny Wheeler - Gnu High (1976)
  • Holland soitti trumpetisti Kenny Wheelerin levyillä yli 30 vuoden ajan. Näistä ehkä legendaarisin on vuoden 1976 Gnu High jossa soittaa sen ajan todellinen ECM Records levy-yhtiön all star -joukkue, pianossa Keith Jarrett ja rummuissa Jack DeJohnette.
 • Dave Holland - Prism (2013)
  • Nyt Savoyhin saapuva trio ei ole levyttänyt, mutta pianisti Craig Tabornilla vahvistettuna he olivat kaikki mukana vuoden 2013 Prism -levyllä jossa Holland palasi fuusiotunnelmiin. Kvartetti konsertoi myös Pori Jazzin päälavalla kesällä 2014. 
 • Dave Holland, Zakir Hussain & Chris Potter - Good Hope (2019)
  • Hyvä esimerkki Hollandin tuotannon monipuolisuudesta on muutama vuosi sitten ilmestynyt Good Hope jossa mielenkiintoisia sävyjä löytää trio jossa Hollandin kanssa soittavat lyömäsoittaja Zakir Hussain ja mainio saksofonisti Chris Potter

Dave Holland Trio with Kevin Eubanks and Eric Harland Savoy JAZZFesteillä lauantaina 4.3. kello 20

Liput nyt myynnissä - tarjolla myös 4 päivän festaripasseja ja lauantain nämä molemmat keikat kattavia päivälippuja.

Hae kaupasta: Dave Holland »

Muokattu 17.12.2022