music_note music_note

Artistiesittelyssä Linda Fredriksson

Linda FredrikssonLinda Fredriksson

Jos jo räväkkä Mopo-trio teki saksofonisti Linda Fredrikssonista tunnettua jazzpiirien ulkopuolella niin viimeistään keväällä 2022 Suomen fyysisen albumilistan ykköseksikin kohonnut Juniper teki Fredrikssonista tämän hetken jazzmuusikoista diggaripiirien ulkopuolella tunnetuimpia. Fredriksson on monipuolinen soittaja joka on kotonaan niin pienten kokoonpanojen vapaammissa kuvioissa, monipuolisena säveltäjänä ja suurten kokoonpanojen repäisevänä solistina. Tässä viiden levyn kautta pieni läpileukkaus Fredrikssonin tähän astiseen uraan.

Mopo - Jee! (2012)

Mopo: Jee! (2012)

Mopon ensimmäinen levy Jee! ottaa homman haltuun välittömästi. Puolitoistaminuuttinen riemukkaan repäisevä Mokkula räjäyttää lian pois ja sitä seuraava Metsärukkanen hurjastelee. Tällaiset hyväntuuliset tykittelyt jäivät monelle mieleen Mopo-trion (bassossa Eero Tikkanen ja rummuissa Eeti Nieminen) keskeisenä antina ja tyyliä määrittävänä tuotantona, mutta jälkikäteen ajatellen Mopon musiikin vetovoimalle oli tärkeää sen monipuolisuus joka kuuluu ensimmäisellä levyllä - Jäähyväislaulu ja Kaukokaipuu ovat herkkiä tunnelmointeja ja Liskojen yö, Vesiklosetti ja Totaali tuovat synkempiä, paikoin jopa uhkaavia sävyjä.

Kokonaisuutena Jee! tuntuu vielä hiomattomalta timantilta. Kontrastit tulevat yllättäen ja kuulija saattaa ensikuulemalla ainakin pudota kelkasta pariinkin kertaan, mutta se on myös ideoita pursuava aarreaitta jossa eteenkin näin 10 vuotta jälkeenpäin kuunneltuna kuulee monien sittemmin jatkuneiden musiikillisten kehityssuuntien alkuaikoja.

Mopo - Beibe (2015)

Mopon musiikin anarkistinen luovuus ja ennakkoluuloton asenne kiteytyvät ehkä parhaiten toisella levyllä Beibe. Railakas "hittibiisivaihde" on silmässä valloittavassa rakkaudentunnustuksessa Beibe, Supersankareissa ja Future 100:ssa, tunteikasta herkkyyttä on Luonto kutsuussa ja Hermannin herkussa ja luovan musiikinteon yllättävyyttä tuovat Ei, se ei ole hattu, minä vain ajattelen ja Hevi Metal. Lähes kaikkea samaa kuin ensimmäisellä levyllä, mutta hieman harkitumman oloisena kokonaisuutena

Superposition - Superposition (2020)

Superposition - Superposition (2020)

Superposition-kvartetin muodostavat Fredrikssonin lisäksi saksofonisti Adele Sauros, basisti Mikael Saastamoinen ja rumpali Olavi Louhivuori. Kvartetti esiintyi ensin Olavi Louhivuori Superposition! -nimellä, mutta ensilevyyn mennessä nimi oli yksinkertaistunut Superpositioniksi ja hyvä niin sillä kvartetti on enemmän kuin osiensa summa ja saa voimansa yhteissoitosta.

Mopon tavoin Superposition yhdistää vapaampaa vetämistä ja sävelletymmän kuuloista musiikkia. Usein tämän tyyppiset jazzkokoonpanot joissa ei ole pianon tai kitaran kaltaista sointusoitinta hyödyntää tätä soiton ja sävellysten vapautena. Superpositionillakin on tämä free jazz-henkinen vapaa puolensa, mutta Fredrikssonin ja Sauroksen hillitty ja hallittu yhteissoitto korostaa tyylikkäästi myös sävellyksiä.

Oikeastaan kaikkia tämän jutun levyjä yhdistää se, että niissä kuullaan Fredrikssonin saksofoneja sekä herkän melodisina että vapaan villeinä, mutta joku Superpositionin konseptissa tekee tästä erityisen selkeää kuunnella vaikka Fredriksson ei tällä kertaa ainoa saksofonisolisti olekaan.

Linda Fredriksson - Juniper (2021)

Linda Fredriksson - Juniper (2021)

Fredrikssonilla oli jo takana esiintymisiä yli 50 levyllä kun tuli ensimmäisen omiin nimiin menevän levyn aika. Juniper levyn ydinkvartetissa on samoja soittajia kuin Superpositionissa - bassossa Mikael Saastamoinen ja rummuissa Olavi Louhivuori ja heidän lisäkseen koskettimissa Tuomo Prättälä - mutta konsepti on varsin erilainen. Siinä missä jazzlevyt perinteisesti pyrkivät taltioimaan yhtyeen soundin live-esiintymisen kaltaisena niin Juniper on tuotettu selkeästi enemmän singer-songwriter tyyliin jossa jokaisella raidalla on oma äänensä.

Tuotanto ei vie huomiota soittamisen persoonallisesta otteesta, Juniper on pikemminkin sitä inhimillisemmän ja henkilökohtaisemman tuntuinen. 2020-luvulla jazzmuusikko yhä useammin ei ole pelkästään soittimensa ja soittamisen taitaja vaan myös aktiivinen toimija studiossa. Usein musiikilla onkin kaksi ulottuvuutta, levytys ja keikka voivat olla hyvin erilaisia vaikka samat soittajat soittaisivat samaa materiaalia - niin Juniperinkin tapauksessa, joten levyn musiikki kannattaa kokea myös livenä jos siihen tulee vielä tilaisuus. Semmoinen on tarjolla vielä ainakin tätä kirjoitettaessa We Jazz 2022-festivaaleilla.

Kerkko Koskinen, Linda Fredriksson & UMO Helsinki Jazz Orchestra - Agatha 2 (2022)

Kerkko Koskinen, Linda Fredriksson & UMO Helsinki Jazz Orchestra - Agatha 2 (2022)

Lähes koko uransa ajan Fredriksson on osoittanut olevansa myös repäisevä suurempien kokoonpanojen solisti joka voi nostaa tunnelman parhaimmillaan uudelle tasolle. Levyillä tätä on kuulunut mm. Northern Governorsin, Ricky-Tick Big Bandin ja Njet Njet 9:n levyillä, mutta paras esimerkki tähän mennessä Fredrikssonista mainiona solistina on saatu tänä vuonna kun hän soittaa Kerkko Koskisen Agatha 2 -levyllä UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina.

Koskinen tullaan varmasti aina yhdistämään ensisijaisesti Ultra Brahan ja myös soololevyihinsä ja Kerkko Koskinen kollektiiviin, mutta ehkä hänen ansionsa big band säveltäjänä eivät ole yhtä laajasti tunnettuja, mutta Agatha 3 on jo hänen kolmas suuremman kokoonpanon jazzlevynsä Agathan ja Trains & Lettersin jälkeen, jos nyt jazzista on sopiva puhua. Koskisen musiikki ei nimittäin musiikkityylien raja-aitoja kunnioita tai pyri olemaan vahvasti mitään tyyliä erityisesti, mutta moderni big band-musiikki on muutenkin tyylilliseltä kirjoltaan monipuolista.

Agatha 2 on dramaattista, tunteikasta, elokuvallista ja viihdyttävää. Pop-säveltäjän tausta ehkä kuuluu siinä että kappaleet ovat big band-biiseiksi lyhyitä ja enemmän popmittaisia. Fredriksson teki tiivistä yhteistyötä Koskisen kanssa kun Agatha 2:n materiaalia sävellettiin ja se kuuluu siinä miten mainiosti soolot istuvat kappaleisiin suunnitellun oloisesti. Tilaa jää myös luovallekin saksofonin äänenmuodostuksen mahdollisuuksille kuten Notte -biisin ääniefektimäiset sävelet todistavat.

Linda Fredriksson Digeliuksen valikoimassa

Hae kaupasta: Linda Fredriksson »

Muokattu 9.11.2022